Airedale NHS Foundation Trust – ICU and general ward

Project: ICU and general ward facilities
Client: Airedale NHS Foundation Trust
Location: Keighley

  • Intensive Care Unit.
  • General ward facilities.
  • Unique under-croft basement structure.
  • Fast-track programme and strict budget.
  • Relocation of hospital nursery playground.
The challenge

Prior to commencing our construction project, we conducted thorough site surveys that revealed unfavourable ground conditions in the intended construction area. Additionally, the site exhibited significant changes in elevation. As a result, it was deemed necessary to implement a piled foundation approach for the construction of this facility. This strategy involved incorporating an under-croft basement area within the new structure, taking advantage of the space created by the varying ground levels across the building footprint.

Our solution

To ensure safety and minimise disturbance to the nearby Hospital Nursery, we undertook several actions. This involved relocating the nursery’s playground to a different area, away from our construction site. Additionally, we implemented protective measures like installing sturdy fencing around our construction zone. These measures effectively segregate our construction activities from the rest of the hospital, reducing the potential for disruptions to both the nursery and other hospital operations during our work.

During the design development process, we collaborated closely with the Trust’s Estates and Capital Teams, as well as the RAAC Project Team and clinicians. Our objective was to efficiently establish a clear brief and accommodation schedule. Once these were agreed upon, our in-house design team created multiple options for the Trust to evaluate. We provided them with comprehensive cost and schedule information for each option, highlighting what could realistically be achieved within the Trust’s predefined budget limit. We implemented a series of Design Development Workshops with the Trusts Project Team, including clinicians and Authorised Persons for Fire and Infection Control to develop the detailed design.

To accommodate the site levels, we created a chamfered module that fits within the excavated area for the basement. This module serves as a housing for certain ICU-related plant equipment and machinery.

Play Video

LATEST NEWS

Please provide the following details so we can follow up on your enquiry.

Please provide some details about your project.

Please provide any further details that will assist with your enquiry.

Please provide the following details so we can follow up on your enquiry.

Please provide some details about your project.

Please provide any further details that will assist with your enquiry.

Request A Callback

Please leave your details and a member of the team will be in touch.

"*" indicates required fields

Please leave your details, and a member of the team will be in touch.